Platform Synforum van start

Het Platform Synforum is tijdens een feestelijke bijeenkomst geïntroduceerd. De aanwezigen –in het algemeen afkomstig uit de wereld van beleid en bestuur – konden aan de hand van een drietal presentaties kennis maken met de verschillende facetten van het werken met data.

Vincent Aalbers –een van de oprichters van Synforum- liet zien hoe het werken met data het draagvlak voor beleid en uitvoering kan versterken. Hij gaf aan welke valkuilen zich voordoen bij het realiseren van draagvlak.

Paul Reijn, medeoprichter van Synforum, nam de aanwezigen mee in de wereld van de data. Hij liet zien hoe informatie gewonnen kan worden uit open data. Dat zijn data, waarover iedereen kan beschikken: dikwijls door overheden, onderzoeksinstituten verzameld en beschikbaar gesteld. Hij liet onder meer zien welke inspanningen op het gebied van de duurzaamheid een gemeente heeft te gaan op basis van de informatie, die de combinatie van data over energiegebruik, woningkenmerken, leeftijd en inkomen, de gemeenten staan te wachten.

Piet van Mourik van de stichting De Regisserende Gemeente sprak daarna. Hij liet aan de hand van een aantal voorbeelden zien dat desondanks de politiek bestuurlijke en/of maatschappelijk werkelijkheid in het politieke krachtenveld soms zwaarder weegt dan de objectieve (op data gebaseerde) werkelijkheid.

Het leidde tot boeiende discussies, zowel bij de presentaties als bij de borrel erna. De presentaties zijn via deze website te downloaden.

Vincent Aalbers Paul Reijn Piet van Mourik Boeiende gesprekken